Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiële nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier.

Het beursnieuws van vandaag en de vooruitzichten voor komende week

Of u nu handelt in aandelen, opties of ETF’s, als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van de beurs. Justin en Kevin brengen u het laatste beursnieuws en geven een vooruitblik op de mogelijke ontwikkelingen voor de komende week.


Beursdag vol contrasten: Amerikaanse tech daalt terwijl Azië stijgt

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

--,--
---% (1D)
1W ---%
1M ---%
1Y ---%
S&P 500
Artikel laten voorlezen

Beursnieuws Verenigde Staten

De Amerikaanse aandelenmarkten kenden op woensdag opnieuw een stevige daling, waarbij vooral de technologieaandelen forse klappen kregen. De Dow Jones verloor bijna 700 punten, wat goed was voor een daling van 1,73%. De brede S&P 500 daalde 2,24%, terwijl de technologie-index NASDAQ meer dan 3% lager sloot.

Vooral Nvidia had het knap lastig, wat al duidelijk werd in de nabeurshandel op dinsdag. Het aandeel zakte uiteindelijk met bijna 7% nadat de chipgigant verklaarde dat het een voorziening van $5,5 miljard per kwartaal moet aanleggen door de export van zijn H20 grafische chips naar China en andere landen. Het aandeel stond verder onder druk nadat The New York Times verklaarde dat de regering van president Trump stappen overweegt om de Chinese startup DeepSeek streng aan te pakken. Nvidia levert chips aan dit bedrijf, dat enkele maanden geleden in het nieuws kwam met haar eigen chatbot die naar verluidt slechts enkele miljoenen dollars kostte om te ontwikkelen. Andere chipmakers volgden de beweging van Nvidia. De VanEck Semiconductor ETF daalde met 4%.

In de namiddag versnelde de daling van de aandelenmarkten waarbij deze hun laagste peil van de sessie behaalden. Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, verklaarde dat de tarieven van president Trump een uitdaging zouden kunnen vormen voor de centrale bank. Volgens Powell zouden de tarieven de inflatie op korte termijn kunnen opdrijven, wat de centrale bank verder van haar doelen zou brengen.

De consumentenuitgaven stegen met 1,4% in maart, waardoor deze de verwachtingen van analisten overtroffen. De cijfers wijzen erop dat consumenten hun geld blijven spenderen ondanks de dreigende tarieven en de verwachting dat de economische groei zal afnemen. Het rapport is in tegenspraak met meerdere  recente sentimentsmetingen die een wijdverspreide angst laten zien dat de tarieven van Trump de economie in een recessie zullen doen belanden en de prijzen zullen doen stijgen. Hoewel deze cijfers dus zeker positief waren, werden deze met weinig enthousiasme onthaald op de aandelenmarkten. De angst voor de tarievenoorlog blijft groot, waarbij een sprankeltje goed nieuws niet meteen voor opluchting zorgt.

Blik op Azië

De markten in Azië lieten overwegend een stijging zien en gingen hiermee in tegen de scherpe dalingen op de Amerikaanse markten. De Japanse Nikkei225 steeg met 1,21%, terwijl de breder samengestelde Topix 1,11% hoger ging. De Kospi uit Zuid-Korea steeg met 0,78%. De small cap index Kosdaq liet een stijging van 1,52% zien. De Chinese CSI300 was één van de weinige dalers met een verlies van 0,18% in een zeer volatiele sessie. De Hang Seng Index uit Hong Kong steeg met 1,23%.

Opvallend is toch de stijging van de Hang Seng index. Deze index staat bekend om haar grote aanwezigheid in de technologiesector en wordt vaak als een tegenhanger van de NASDAQ beschouwd. Terwijl de NASDAQ meer dan 3% onderuitging, slaagde de Hang Seng erin om met meer dan 1% te stijgen.

TSMC, één van de belangrijkste chipbedrijven ter wereld, kondigde betere resultaten aan dan verwacht. De winst van het bedrijf steeg met meer dan 60%, terwijl de omzet een stijging van 40,6% liet zien. De chipfabrikant profiteerde van het aanhoudende AI-enthousiasme omdat het geavanceerde processors produceert voor bedrijven als Nvidia. TSMC ondervindt echter tegenwind van het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump, die brede handelstarieven heeft ingesteld op Taiwan en strengere exportcontroles op TSMC-klanten Nvidia en AMD. In een reactie op het handelsbeleid van president Trump kondigde TSMC vorige maand plannen aan om $100 miljard extra te investeren in de Verenigde Staten, bovenop de $65 miljard die het bedrijf heeft toegezegd voor drie Amerikaanse fabrieken.

Europa

De Europese markten openden in het rood maar slaagden erin om de meeste van deze verliezen weg te werken. De Franse CAC40 sloot nagenoeg vlak. De BEL20 en de Duitse DAX sloten respectievelijk 0,14% en 0,27% hoger. De FTSE100 uit het Verenigd Koninkrijk steeg met 0,31% terwijl de pan-Europese STOXX600 een verlies van 0,19% liet zien.

Overnamenieuws kwam er uit Duitsland waar het mobiliteitsbedrijf Free Now wordt gekocht door het Amerikaanse Lyft. Free Now is een joint venture tussen de Duitse automakers Mercedes-Benz en BMW. Lyft zou €175 miljoen op tafel leggen voor het bedrijf. Deze overname zal Lyft in staat stellen om zijn groei uit te breiden in negen Europese landen. Op dit moment is Lyft enkel actief in de Verenigde Staten en Canada.

De Nederlandse biergigant Heineken maakte haar resultaten over het eerste kwartaal bekend. De omzet daalde met 4,9% op jaarbasis tot €7,78 miljard. De bierverkoop ging met 2,1% achteruit. De algemene bierverkoop ging achteruit terwijl de premiumbieren een groei van 1,8% lieten zien. Deze trend is reeds een tijd zichtbaar, waardoor bierproducenten zich steeds meer richten op speciaalbieren en minder op de traditionele pils.

In het Verenigd Koninkrijk daalde de inflatie tot 2,6% en kwam daarmee lager uit dan analisten hadden verwacht. Deze lagere inflatie geeft de Bank of England meer ruimte om de rente te verlagen bij haar volgende bijeenkomst op 8 mei. Tijdens de vorige vergadering hield de centrale bank de rente nog stabiel op 4,5% vanwege een voorspelde stijging van de inflatie en onzekerheid over de economische groei en de wereldwijde handel onder de tarieven van de Amerikaanse president Donald Trump.

Beleggers kijken uit naar de nieuwe rentebeslissing van de Europese Centrale Bank. Er wordt over het algemeen verwacht dat de centrale bank de rente voor de derde keer dit jaar zal verlagen. Daarnaast komen Pernod Ricard, L’Oreal en Deliveroo met cijfers over het eerste kwartaal. Ook Hermes opent haar boeken. Het bedrijf haalde onlangs het luxeconcern LVMH in als grootste luxebedrijf in Europa. De cijfers van LVMH waren teleurstellend. Afwachten of Hermes even hard geraakt wordt als LVMH of dat het bedrijf zijn resultaten stabiel kan houden dankzij haar focus op de superrijken.

Beursagenda

Donderdag 17 aprilEUR – ECB rentebesluit
VS – Bouwstarters
VS – Jobless claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
EUR – Persconferentie
14:15
14:30
14:30
14:30
14:45
Vrijdag 18 aprilGoede VrijdagGesloten

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/04/17/european-markets-live-updates-stocks-news-and-ecb-rate-decision.html

https://www.cnbc.com/2025/04/16/european-markets-live-updates-stocks-uk-inflation-and-asml-earnings.html

https://www.cnbc.com/2025/04/15/stock-market-today-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2025/04/17/asia-markets-live-stocks-set-to-fall.html

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Na een relatief rustige handelsdag sloten de Amerikaanse markten gisteren in het rood. De S&P 500 verloor 0,2% en de Nasdaq eindigde slechts 0,05% lager, ondanks dat beide indices eerder op de dag nog ruim 1% hoger noteerden. Na het sluiten van de beurs keerde de onrust echter terug. Chipgigant Nvidia kreeg een forse klap: in de nabeurshandel daalde het aandeel met ruim 6% nadat bekend werd dat het bedrijf een voorziening van $ 5,5 miljard moet nemen wegens strengere exportrestricties voor zijn H20-GPU’s richting onder andere China.

Het nieuws komt op een moment dat de spanningen tussen de VS en China oplopen. De wederzijdse importtarieven en dreigende handelssancties houden de markten in hun greep. Volgens Mohamed El-Erian, economisch hoofdadviseur van Allianz, is dit slechts het begin van een langere periode van onzekerheid: “Fundamenteel is er niets opgelost. De handelsoorlog blijft escaleren, en tegelijkertijd worstelt de Federal Reserve met haar rentebeleid.”

Ook de obligatiemarkt blijft onrustig. De 10-jaarsrente daalde licht tot 4,335%, maar dat is een schrale troost na een week waarin de yield met meer dan 50 basispunten steeg. De stijgende rente voedt zorgen over wie precies Amerikaanse staatsobligaties van de hand doet. Analisten wijzen naar Chinese en Japanse verkopers en hedgefondsen die mogelijk onder druk staan door margin calls en liquiditeitsproblemen. De CDS-spreads (Credit Default Swap) op Amerikaans staatspapier zijn opgelopen, wat duidt op een toegenomen risicoperceptie.

Vandaag kijken beleggers met spanning uit naar de Amerikaanse detailhandelscijfers over maart. Economen rekenen op een stijging van 1,2% (februari: +0,2%). Ook worden cijfers over de industriële productie verwacht, plus kwartaalcijfers van onder andere Travelers, Abbott Labs, ASML en Citizens Financial.

De futures duiden op een sombere beursopening: de Dow staat 0,8% lager, de S&P 500 -1,49%, en de Nasdaq zelfs -2,29%. De combinatie van geopolitieke spanningen, verzwakkende groeivooruitzichten en kwetsbaarheid in de technologiesector zet beleggers op scherp.

Grafiek aandeel NVIDIA uit TWS Handelsplatform

Azië: Tariefdreiging drukt sentiment

De Aziatische beurzen kleurden vanochtend rood. De Hang Seng verloor 2,11%, de CSI 300 daalde met 0,84%, de Nikkei 225 stond 0,3% lager en ook de Zuid-Koreaanse Kospi leverde 0,47% in. Beleggers wegen de kwartaalcijfers uit de VS en blijven beducht voor het escalerende handelsconflict tussen Washington en Beijing.

Opmerkelijk is dat de Chinese economie in Q1 met 5,4% groeide, wat boven verwachting is. Toch is er sprake van weinig euforie vanwege de onzekere vooruitzichten. UBS heeft de groeiverwachting voor China voor 2025 verlaagd naar 3,4%, met 3% voor 2026. Tarieven op Chinese export zouden volgens UBS een negatieve impact van ruim 2 procentpunt op het BBP kunnen hebben.

Tot overmaat van ramp heeft China volgens Bloomberg luchtvaartmaatschappijen opgeroepen om leveringen van Boeing-toestellen op te schorten. Deze stap kan wijzen op een verharding van de onderhandelingstactiek, maar sommige analisten, zoals Louis Navellier, zien er ook een opening in voor nieuwe dialoog: “Zowel Boeing als de techsector oefenen druk uit op het Witte Huis.”

Grafiek Hang Seng index uit TWS Handelsplatform

Europa: Lagere start verwacht met ASML in de schijnwerpers

De Europese markten lijken woensdag met verlies te openen. De futures wijzen op een lagere opening van 1,6% voor de AEX. Ook andere Europese beurzen lijken ongeveer 1% lager te openen.

Beleggers kijken vandaag vooral naar de kwartaalresultaten van ASML, dat teleurstelde met lagere dan verwachte netbookingen (€ 3,94 miljard tegenover een verwachting van € 4,89 miljard). Hoewel de omzet (€ 7,74 miljard) en winst (€ 2,36 miljard) in lijn lagen met de ramingen, waarschuwde CEO Christophe Fouquet dat “de onzekerheid bij klanten” en het effect van nieuwe tarieven de onderkant van de omzetprognose voor 2025 (€ 30-35 miljard) dichterbij brengen.

De Europese technologiesector, die al kwetsbaar is door toeleveringsketens met Azië, staat opnieuw onder druk. De exportrestricties vanuit de VS dreigen zich via bedrijven als Nvidia en ASML als een domino-effect door te zetten in de gehele waardeketen.

Verder verschijnen vandaag inflatiecijfers uit het VK en resultaten van onder andere Heineken en Barco. Ook Europese beleggers houden de Amerikaanse retailcijfers en industriële productie scherp in de gaten als indicatoren voor de wereldwijde groeidynamiek.

Grafiek AEX index uit TWS Handelsplatform

Beursagenda

Woensdag 16 aprilEUR – Inflatie (CPI)
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Industriële Productie
VS – Ruwe olievoorraden
VS – Fed-lid Powell spreekt
11:00
14:30
15:15
16:30
19:15
Donderdag 17 aprilEUR – ECB rentebesluit
VS – Bouwstarters
VS – Jobless claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
EUR – Persconferentie
14:15
14:30
14:30
14:30
14:45
Vrijdag 18 aprilGoede VrijdagGesloten

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/04/16/critical-chip-firm-asml-posts-lower-than-expected-net-bookings-in-first-quarter.html

https://www.cnbc.com/2025/04/15/stock-market-today-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2025/04/16/european-markets-live-updates-stocks-uk-inflation-and-asml-earnings.html

Beursnieuws Verenigde Staten

De Amerikaanse markten sloten op maandag in het groen na een volatiele sessie. De Dow Jones en de S&P 500 sloten respectievelijk 0,78% en 0,79% terwijl de NASDAQ een winst van 0,64% boekte.

Beleggers waren opgelucht omdat president Trump smartphones en computers, maar ook onderdelen zoals halfgeleiders, vrijstelde van de wederzijdse tarieven. Deze opluchting was echter maar van korte duur. Trump en zijn minister van Handel, Howard Lutnick, verklaarden dat deze vrijstellingen niet permanent zijn waardoor er toch weer wat onzekerheid was over welke koers president Trump zal varen in zijn tarievenoorlog.

Autobouwers bewogen in het begin van de handelsdag mee met de markt, maar kenden na enkele uren handel plots een stevige opstoot. De aandelen konden deze winst vasthouden waardoor General Motors 3,46% en Ford zelfs meer dan 4% hoger sloten. Op dit moment gelden er nog tarieven van 25% op alle ingevoerde auto’s of onderdelen uit het buitenland. President Trump liet op maandag echter uitschijnen dat hij de autobouwers wat respijt ging geven. Volgens Trump hebben de autobouwers meer tijd nodig om hun productie naar de Verenigde Staten te verplaatsen. Deze mededeling was aangenaam voor de autosector. Terwijl de technologiesector hun tarieven geschrapt zagen, blijven deze van de autosector gelden terwijl de sector al een tijd door zwaar weer gaat.

Zakenbank Goldman Sachs kwam met resultaten over het eerste kwartaal. De winst van de bank steeg met 15% tot $4,74 miljard, terwijl de omzet met 6% steeg tot $15,06 miljard. Deze resultaten waren beter dan verwacht waarbij vooral de afdeling aandelenhandel sterk presteerde. De omzet van deze afdeling steeg met 27% tot $4,19 miljard. Ook David Solomon, CEO van Goldman Sachs, maakt zich net als zijn evenknieën bij JPMorgan en Morgan Stanley zorgen over de tarievenoorlog die president Trump gestart is. Vooral de afdeling investment banking heeft hieronder te lijden. Bedrijven zetten hun investerings- of overnameplannen immers op pauze door de onzekerheid die er heerst over het beleid.

Blik op Azië

De markten in Azië kenden in navolging van de Verenigde Staten een overwegend winstgevende handelssessie. De Japanse Nikkei 225 steeg met 0,95%, terwijl de breder samengestelde Topix 1,16% winst boekte. De Zuid-Koreaanse Kospi steeg met zo’n 1%. Enkel in China lieten de markten een verlies optekenen. De Hang Seng index uit Hong Kong ging 0,45% onderuit terwijl de CSI 300 van het Chinese vasteland 0,38% lager ging.

Zakenbank UBS ziet de toekomst voor de Chinese economie niet rooskleurig in te midden van de handelsoorlog met de Verenigde Staten. De bank verlaagde de groeivooruitzichten voor het land in 2025 van 4% naar 3,4%. De bank gaat ervan uit dat de tarieven tussen de twee economische grootmachten zullen blijven aanhouden, waardoor Peking zich genoodzaakt zal zien om extra stimuleringsmaatregelen te nemen. De bank verduidelijkt dat de prognoses voor een groot deel afhangen van hoe de handelsoorlog zich verder zal evolueren. UBS is de laatste bank die haar groeivoorspellingen voor de Chinese economie verlaagt, nadat ook Goldman Sachs en Citibank dit reeds gedaan hadden.

Europa

De markten in Europa kleurden stevig in het groen. Alle belangrijke beurzen lieten een winst van ruim 2% zien. De BEL20 en de Duitse DAX lieten de grootste winst zien met respectievelijk 2,62% en 2,85%. De Franse CAC40 en de FTSE100 uit het Verenigd Koninkrijk kenden een winst van 2,37% en 2,14%. De pan-Europese STOXX600 steeg met 2,69%.

Een opvallende stijger was het Deense bedrijf Novo Nordisk. Het aandeel van het bedrijf steeg met bijna 4%. Deze stijging werd niet veroorzaakt door goede resultaten van het bedrijf zelf maar wel door slechte resultaten van een belangrijke concurrent. Pfizer verklaarde dat het de ontwikkeling van zijn experimentele afslankpil zou stopzetten nadat een patiënt leverbeschadiging heeft opgelopen, mogelijk veroorzaakt door het geneesmiddel. Novo Nordisk is bij het grote publieke bekend geworden door haar uiterst succesvolle afslankmedicijnen Ozempic en Wegovy. Farmabedrijven wereldwijd proberen deze markt nu verder te veroveren door een pil te ontwikkelen die zou helpen bij afvallen. De meeste afslankmedicijnen moeten immers nog worden toegediend door middel van een injectie, wat een drempel kan vormen voor potentiële gebruikers.

Overnamenieuws kwam er uit België. Ageas, de grootste verzekeraar van het land, probeert al een geruime tijd om een stevigere voet aan de grond te krijgen in het Verenigd Koninkrijk. Nadat de pogingen om Direct Line over te nemen geen succes waren, is het nu wel raak. Ageas legt €1,5 miljard op tafel om de online-verzekeraar Esure over te kopen van Bain Capital. Esure verkoopt online verzekeringen via prijsvergelijkende websites en partnerschappen tussen makelaars. Sinds 2018 was het in handen van Bain Capital. Door deze overname wordt Ageas de op twee na grootste op de Britse verzekeringsmarkt.

Beleggers lijken even op de pauzeknop te drukken waardoor de Europese beurzen naar verwachting een gemende opening zullen laten zien. De Zweedse telecomfabrikant Ericsson komt met resultaten. Daarnaar zullen gegevens over de Europese productiecijfers, werkloosheidscijfer in het Verenigd Koninkrijk en de Duitse ZEW-enquête worden vrijgegeven.

Beursagenda

Dinsdag 15 aprilDE – ZEW Economisch sentiment
EUR – Industriële Productie
EUR – ZEW Economisch sentiment
VS – NY Empire State Productie-index
EUR – Lagarde van de ECB spreekt
11:00
11:00
11:00
14:30
18:00
Woensdag 16 aprilEUR – Inflatie (CPI)
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Industriële Productie
VS – Ruwe olievoorraden
VS – Fed-lid Powell spreekt
11:00
14:30
15:15
16:30
19:15
Donderdag 17 aprilEUR – ECB rentebesluit
VS – Bouwstarters
VS – Jobless claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
EUR – Persconferentie
14:15
14:30
14:30
14:30
14:45
Vrijdag 18 aprilGoede VrijdagGesloten

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/04/14/european-stocks-set-to-soar-at-open-as-investors-assess-new-us-tariff-exemptions.html

https://www.cnbc.com/2025/04/13/stock-market-today-live-updates.html

https://www.reuters.com/markets/us/futures-rally-tech-shares-jump-tariff-reprieve-some-electronics-2025-04-14

https://www.cnbc.com/2025/04/14/pfizer-scraps-daily-weight-loss-pill-danuglipron.html

https://www.theguardian.com/business/2025/apr/14/ageas-belgian-insurer-buys-sheilas-wheels-owner-esure-deal

https://www.cnbc.com/2025/04/14/goldman-sachs-gs-earnings-q1-2025.html

https://www.cnbc.com/2025/04/14/auto-stocks-rise-as-trump-says-he-wants-to-help-some-car-companies.html

De Amerikaanse markten sloten vrijdag flink hoger na een van de meest turbulente weken in jaren. De kern van de onrust lag bij de importheffingen die Donald Trump vorige week invoerde. Het Witte Huis introduceerde begin vorige week zogeheten “reciprocal tariffs” van 145% op Chinese importen, waarna China als vergelding zijn invoertarieven verhoogde tot 125%. Na stevige koersdalingen op de beurs koos Trump woensdag echter voor een 90-daagse pauze voor een deel van de tarieven (met uitzondering van China), waardoor markten sterk opveerden.

Ondanks de oplopende spanningen rond het Amerikaanse handelsbeleid sloten de Amerikaanse aandelenmarkten de week positief af. De S&P 500 steeg met 5,70%, de beste prestatie sinds 3 november 2023 en tevens de eerste positieve week in drie weken tijd. De Dow Jones Industrial Average won 4,95%, eveneens de sterkste stijging sinds november vorig jaar. De Nasdaq Composite presteerde het sterkst met een winst van 7,29%, de beste week sinds november 2022. Deze opleving werd mede gedreven door optimisme over een mogelijke draai in het handelsbeleid, sterke kwartaalresultaten van banken en speculaties over ingrijpen van de Federal Reserve.

Apple verloor zo’n $ 640 miljard aan beurswaarde in drie dagen, omdat het bedrijf zijn smartphone grotendeels in China laat produceren. De techsector kan vandaag mogelijk profiteren van de tijdelijke vrijstelling van smartphones, computers en halfgeleiders, die afgelopen weekend bekend werd gemaakt. Volgens Trump blijven er wel tarieven gehandhaafd, alleen tegen minder hoge percentages. Het Witte Huis zei zaterdag dat de uitzonderingen werden gemaakt omdat Trump ervoor wil zorgen dat bedrijven tijd hebben om hun productie naar de VS te verplaatsen.

Onrust was wel goed terug te zien op de obligatiemarkten: de 10-jaars Treasury yield steeg maar liefst 50 basispunten afgelopen week en noteerde vrijdag op 4,486%. De 2-jaarsrente volgde met een stijging naar 3,97%. Deze bewegingen wijzen op een abrupte herwaardering van het risico op de Amerikaanse schuldmarkt, mede ingegeven door geopolitieke spanningen en veranderend beleid vanuit China en Japan, die vermoedelijk Amerikaanse Treasuries van de hand deden.

Vooruitkijkend is de aandacht deze week gericht op de start van het cijferseizoen. Onder meer Goldman Sachs, Citigroup, Bank of America, Netflix en United Airlines rapporteren kwartaalresultaten. Beleggers zoeken houvast in winstgroei, terwijl de markten blijven navigeren tussen rentezorgen en handelsperikelen.

Azië: Tech herstelt

In Azië boden de Amerikaanse tariefpauzes enige verlichting. De Hang Seng steeg vanochtend met 2,31%, gedreven door techreuzen als SenseTime (+5,6%) en Lenovo (+5,5%). Ook de Hang Seng Tech Index noteerde +2,52%. Het uitstellen van tarieven op smartphones, chips en consumentenelektronica gaf ook Japan (+1,92%) en Zuid-Korea (+0,98%) een boost, waar leveranciers van Apple zoals LG Innotek (+7,26%) sterk presteerden. Taiwan’s Hon Hai (Foxconn) won 4,46%.

Toch blijft onzekerheid groot: Trump benadrukte dit weekend dat de vrijstellingen slechts tijdelijk zijn. De producten vallen nog steeds onder de 20% “Fentanyl Tariffs” en zijn verplaatst naar een andere “tarief-schijf”. Bovendien bereiden meerdere Aziatische landen zich voor op onderhandelingen met de VS deze week, waarbij met name Japan en Vietnam cruciale posities innemen in de Amerikaanse strategie tegen China.

Chinese exportcijfers gaven vanochtend een gemengd beeld: de uitvoer steeg in maart met 12,4% op jaarbasis (veel beter dan verwacht), maar de import daalde met 4,3%. Dit suggereert dat Chinese bedrijven mogelijk anticiperen op strengere Amerikaanse invoerrechten door voor te laden, terwijl de binnenlandse vraag kwetsbaar blijft.

Europa opent hoger

De Europese beurzen sloten vrijdag overwegend lager na een grillige sessie. De zorgen over een escalerende handelsoorlog drukten op industriële en technologie-aandelen, terwijl defensieve sectoren als nutsbedrijven in trek waren. Toch bleek de Britse economie veerkrachtiger dan verwacht, met sterkere BBP-groei in februari. De euro steeg naar het hoogste niveau sinds begin 2022 ($ 1,134), wat de exportpositie van Europese bedrijven verder onder druk kan zetten.

Vooruitkijkend zal de Europese focus liggen op zowel inflatie- als groeidata later deze week. Daarnaast zullen beleggers scherp letten op de voortgang van de Amerikaans-Aziatische handelsbesprekingen en de reactie van China op de tijdelijke tariefpauzes. Ook gaat het cijferseizoen van start met resultaten van onder meer ASML, Heineken en Fastned.

Beursagenda

Maandag 14 aprilJPY – Industriële Productie
VS – Fed-lid Waller spreekt
06:30
19:00
Dinsdag 15 aprilDE – ZEW Economisch sentiment
EUR – Industriële Productie
EUR – ZEW Economisch sentiment
VS – NY Empire State Productie-index
EUR – Lagarde van de ECB spreekt
11:00
11:00
11:00
14:30
18:00
Woensdag 16 aprilEUR – Inflatie (CPI)
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Industriële Productie
VS – Ruwe olievoorraden
VS – Fed-lid Powell spreekt
11:00
14:30
15:15
16:30
19:15
Donderdag 17 aprilEUR – ECB rentebesluit
VS – Bouwstarters
VS – Jobless claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
EUR – Persconferentie
14:15
14:30
14:30
14:30
14:45
Vrijdag 18 aprilGoede VrijdagGesloten

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/04/11/us-treasury-yields-investors-weigh-state-of-the-us-economy-.html

https://www.cnbc.com/2025/04/13/stock-market-today-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2025/04/12/trump-exempts-phones-computers-chips-tariffs-apple-dell.html

Beursnieuws Amerika

Beleggers op Wall Street beleefden donderdag opnieuw een bewogen handelsdag, met scherpe dalingen in alle grote indices. De S&P 500 verloor 3,46%, de Dow Jones leverde -2,5% in en de Nasdaq kelderde met maar liefst 4,31%. De volatiliteit volgde op de spectaculaire rally van woensdag, toen de S&P nog 9,52% steeg na de aankondiging van president Trump dat de tarieven voor een tijdelijke periode zouden worden verlaagd naar een universeel tarief van 10% — behalve voor China.

Die tijdelijke verlichting bleek van korte duur. Donderdag keerde de onzekerheid rondom het Amerikaanse handelsbeleid met volle kracht terug, nadat het Witte Huis bevestigde dat goederen uit China onderworpen zullen worden aan een cumulatief tarief van maar liefst 145%. Hoewel de rest van de wereld voor 90 dagen onder het lagere tarief valt, zorgt het scherpe onderscheid ten opzichte van China voor onrust onder beleggers.

De markten bevinden zich in een staat van verhoogde alertheid. De rally van woensdag lijkt achteraf meer op een kortstondige opluchtingsrally dan op een structurele kentering. De oplopende spanningen tussen Washington en Beijing, gecombineerd met scherpe koersschommelingen, zorgen voor een nerveuze marktomgeving waarin beleggers het zekere voor het onzekere lijken te nemen.

Ook de obligatiemarkt werd meegesleept in de onrust. De rente op 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties steeg met 6 basispunten tot 4,456% in de Aziatische handel, waarmee de verkoopgolf van eerder deze week werd hervat. Beleggers schrikken van de inflatoire druk die voortkomt uit verhoogde tarieven, terwijl de economische groeiverwachtingen onder druk staan. Tegelijkertijd leidde een sterkere vraag tijdens de veiling van 30-jaars obligaties op woensdag tijdelijk tot lagere rentes.

Goud beleefde juist een topdag. De goudprijs steeg met bijna 3% naar een recordhoogte van $3.171,49 per ounce, aangewakkerd door de vlucht naar veilige havens in een wereld die wordt geteisterd door toenemende handelsbarrières en valutavolatiliteit. De dollarindex daalde met meer dan 1%, wat goud extra aantrekkelijk maakte voor buitenlandse beleggers.

Op macro-economisch vlak staat vandaag de publicatie van de producentenprijsindex (PPI) voor maart op de agenda, evenals voorlopige cijfers over het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan. Daarnaast trappen zwaargewichten uit de financiële sector zoals JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Wells Fargo en BlackRock het Amerikaanse kwartaalcijferseizoen af. De resultaten zullen nauwlettend worden gevolgd als barometer voor de gezondheid van de Amerikaanse economie.

Het sentiment blijft voorlopig kwetsbaar. Of het aankomende cijferseizoen en macrodata voor rust kunnen zorgen, hangt sterk af van de mate waarin bedrijven en consumenten bestand blijken tegen het protectionistische beleid van de VS.

Azië onder druk

De Aziatische markten lieten vannacht een overwegend zwak beeld zien. In Japan dook de Nikkei 225 met 4,19% omlaag, terwijl de bredere Topix met 3,98% daalde. Zuid-Korea’s Kospi verloor 0,92%, maar de tech-zware Kosdaq wist 1,51% te stijgen. De Hang Seng Index in Hongkong steeg licht met 0,56%, terwijl de Chinese CSI 300 index 0,1% daalde. Taiwan’s Taiex verraste met een stijging van 2%.

De spanningen tussen de VS en China blijven het sentiment domineren, zeker nu de Chinese exportsector het moet stellen met torenhoge Amerikaanse tarieven.

Europa: Beleggers houden adem in

Na een van de meest beweeglijke weken sinds de pandemie openen de Europese markten vandaag voorzichtig. De Stoxx 600-index wist donderdag nog 3,7% hoger te sluiten — de sterkste stijging in drie jaar — als herstel na de koersklappen eerder deze week. Toch blijft het beeld fragiel.

Beleggers in Europa blijven worstelen met de impact van het Amerikaanse handelsbeleid. De Europese Commissie heeft een soortgelijke 90-dagenpauze op tegenmaatregelen ingesteld, maar de boodschap van voorzitter Ursula von der Leyen is duidelijk: “We willen onderhandelingen een kans geven.” Of die onderhandelingen resultaat zullen opleveren, is vooralsnog onzeker. De sluimerende dreiging van een openlijke handelsoorlog met China hangt als een donkere wolk boven de markten.

Cruciaal voor vandaag is ook de publicatie van het Britse BBP-cijfer. Analisten hopen op tekenen van robuuste economische activiteit, wat enige steun kan bieden aan het beleggerssentiment in de regio.

Beursagenda

Vrijdag 11 aprilDE – Inflatie (CPI)
EUR – Lagarde van de ECB spreekt
VS – PPI
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
08:00
11:45
14:30
16:00
16:00

Beursnieuws Verenigde Staten

Zo rood als de Amerikaanse aandelenmarkten de afgelopen dagen waren, zo groen kleurden ze op woensdag. De Dow Jones en de S&P 500 stegen met respectievelijk 7,87% en 9,52%. De technologie-index NASDAQ was de absolute winnaar met een stijging van maar liefst 12%. De sterkste stijgers waren aandelen die de afgelopen dagen de grootste klappen incasseerden. Apple en Nvidia stegen met respectievelijk 15% en 19%, terwijl Tesla een stijging van meer dan 22% liet zien.

De S&P 500 beleefde haar beste dag sinds 2008 en haar derde beste dag in de naoorlogse geschiedenis. De stijging van de NASDAQ markeerde haar beste dag sinds 2001 en haar tweede beste dag ooit. De aandelenmarkten stonden steeds meer onder druk door de escalerende handelsoorlog die president Trump startte, waardoor die snakten naar goed nieuws. Hoewel de tarievenoorlog nog niet volledig van de baan is, toont dit de nervositeit op de markten. Het minste sprankeltje hoop of tegenslag kan de markten met procenten doen bewegen.

Voor het grootste deel van de handelsdag schommelden de indexen echter tussen winst en verlies. Hier kwam verandering in toen president Trump aankondigde dat hij de extra handelstarieven voor landen die geen tegenmaatregelen hebben genomen, tijdelijk pauzeert. Het tarief voor deze landen wordt voor 90 dagen vastgesteld op 10%. Deze pauze zou landen meer tijd moeten geven om een deal te sluiten met de Verenigde Staten.

China, Canada en Mexico ontspringen de dans echter niet. Canada en Mexico hadden reeds tegenmaatregelen aangekondigd waardoor het bestaande tarief van 25% van kracht blijft. Tussen China en de Verenigde Staten is er zelfs een waar opbod bezig van verhoogde tarieven. China kondigde gisteren aan dat het een tarief van 84% zal invoeren op Amerikaanse producten. Eerder kondigden de Verenigde Staten reeds een tarief aan van 100% op Chinese goederen. Hier bleef het echter niet bij. Enkele uren na de aankondiging van China verklaarden de Verenigde Staten het tarief nogmaals te verhogen naar 125%.

Blik op Azië

In navolging van de forse stijging in de Verenigde Staten, kenden ook de markten in Azië een positieve handelsdag. De Japanse markten leidden de winsten in de regio met een stijging van 8,35% voor de Nikkei 225 en 7,71% voor de bredere Topix. De Zuid-Koreaanse Kospi-index steeg met 5,38%, terwijl de small-cap Kosdaq 5,09% won. Hoewel de Chinese economie niet gespaard blijft van handelstarieven, stegen ook de belangrijkste indexen in het land. De CSI 300 steeg met 1,33% terwijl de Hang Seng uit Hong Kong een kleine 3% hoger koerste.

Terwijl president Trump  het nieuws op de aandelenmarkten volledig domineert, was er ook economisch nieuws uit China. De Chinese consumentenprijzen zijn voor de tweede maand op rij gekrompen, terwijl de deflatie van de producentenprijzen verder is verscherpt. De consumentenprijsindex daalde in maart met 0,1% op jaarbasis en bleef daarmee in deflatiegebied nadat deze in februari met 0,7% was gekrompen. De producentenprijzen daalden voor de 29e maand op rij, met een daling van 2,5% in maart ten opzichte van een jaar eerder.

Europa

De Europese beurzen waren reeds gesloten toen president Trump zijn pauze aankondigde. Deze konden dus (nog) niet profiteren van de “relief rally”. De markten kleurden stevig rood met de BEL20 als grootste uitschieter. De Belgische sterindex verloor 4,69% van haar waarde. De Duitse DAX en de Franse CAC40 kenden een verlies van respectievelijk 3% en 3,34%. De FTSE 100 kende het kleinste verlies hoewel dit met een daling van 2,92% nog steeds fors was. De pan-Europese Stoxx600 daalde met 3,50%.

Vooral farmaceutische bedrijven kenden een stevige daling op het oude continent. Deze sector werd voorlopig gevrijwaard van tarieven. Hier kan spoedig echter verandering in komen. President Trump verklaarde dat zijn administratie aan het werken is aan een hoog tarief op farmaceutische producten. Het is niet duidelijk of de invoering van dit tarief nu ook gepauzeerd wordt, door de algemene pauze van 90 dagen.

Voor de aankondiging van president Trump keurde de Europese Unie nog een reeks vergeldingsmaatregelen goed tegen de tarieven die de Verenigde Staten hebben ingesteld. Het tarief zou ingaan op 15 april en is gericht op een breed scala aan goederen waaronder gevogelte, graan, kleding en metalen. Op 15 mei zou een tweede reeks maatregelen van kracht worden. Het is nog niet volledig duidelijk of ook de Europese Unie de inwerkingtreding van deze maatregelen zal pauzeren in een reactie op de pauze van president Trump.

Naar verwachting zullen de Europese aandelenmarkten op donderdag ook kunnen genieten van een stevige boost. De futures noteren collectief in het groen.

Beursagenda

Donderdag 10 aprilVS – Jobless claims
VS – Inflatie (CPI)
VS – WASDE-rapport
VS – FOMC-lid Bowman spreekt
14:30
14:30
18:00
18:30
Vrijdag 11 aprilDE – Inflatie (CPI)
EUR – Lagarde van de ECB spreekt
VS – PPI
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
08:00
11:45
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/04/09/trump-tariffs-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2025/04/08/stock-market-today-live-updates-.html

https://www.cnbc.com/2025/04/09/european-markets-stocks-news-data-and-earnings.html

https://www.cnbc.com/2025/04/09/european-union-approves-first-set-of-retaliatory-tariffs-on-us-imports.html